T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ÇANKAYA - Reha Alemdaroğlu Anadolu Lisesi

Türkiye'de İnternet 30 Yaşında

Türkiye ilk İnternet bağlantısının 30. yılında Bilişim Teknolojileri öğretmeni Fatma Balıkesir ve öğrencilerinin hazırladığı videolar, gün boyu okulumuz dijital tv ekranında gösterildi.

12-04-202312-04-2023

İnternetin Kısaca Gelişimi

    Amerikan ordusunun teknolojik ihtiyaçlarını geliştirmek için kurulan ARPA (Advanced Research  Projects Agency)’da internetin başlangıcı olacak ARPANET projesi başlatılmıştır. 1969 yılında ilk mesaj Kaliforniya Üniversitesinde Stanford Araştırma enstitüsüne gönderilerek ilk host to host bağlantı  kurulmuştur. Daha sonra bu bağlantıya Santa Barbara ve Utah üniversitesinin katılmasıyla dört bilgisayar ile ARPANET ağı oluşturulmuştur. Zamanla bu ağa diğer üniversite, araştırma kurumları ve  devlet kurumlarının bağlanmasıyla network büyümüştür. 

    1989 yılında CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi)’de çalışan Tim Berners-Lee bilgi paylaşımını  oldukça kolaylaştıracak World Wide Web (www)’I keşfetmiştir.

Türkiye’de ilk İnternet bağlantısı 

    1986 yılında Ege Üniversitesi’nin öncülüğünde kurulan TÜVAKA (Türkiye Üniversiteler ve Araştırma  Kurumları Ağı) ağı Türkiye’de ilk geniş tabanlı akademik ağıdır. 1987 yılında bu ağa Avrupa’dan EARN (Eurepean Academic and Research Network –Avrupa Akademik Araştırma Ağı) ve BITNET (Because  It’s Time Network) ağı dâhil olmuştur. Ilerleyen yıllarda TÜVAKA ağının hat kapasitesinin yetersiz  olması ve teknolojik ilerlemenin geride kalmasıyla ODTÜ ve TÜBİTAK’ın ortak çalışmaları ile Türkiye içinde internet bağlantısını sağlamak ve yaymak amacıyla TR-NET projesi başlatılmıştır.  

    Bu çerçevede ilk deneysel bağlantı 1992 yılının Ekim ayında X.25 üzerinden Hollanda'ya yapılmış;  PTT'ye 1992 yılında yapılan başvurunun sonuçlanmasını takiben, 12 Nisan 1993'de de 64 Kbps kapasiteli kiralık hat ile, ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı sistem salonundaki yönlendiriciler  kullanılarak, ABD'de NSFNet (National Science Foundation Network)'e TCP/IP protokolu üzerinden Türkiye’nin ilk İnternet bağlantısı gerçekleştirilmiştir. 

    Daha sonraki yıllar içerisinde Bilkent, Boğaziçi,Ege ve İstanbul Teknik Üniversiteleri ODTÜ-NSFNet  bağlantısı üzerinden ilk internet bağlantılarını gerçekletirmişlerdir. Bu bağlantı 1996 yılına kadar Türkiye tek internet çıkışı olmuştur. Üniversiteler ve kamu kuruluşları bu bağlantı üzerinden  İnternete erişim sağlamıştır.

Kaynakça

https://gelecegiyazanlar.turkcell.com.tr/blog/turkiyede-internet-30-yasinda

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.04.2023 - Güncelleme: 01.12.2023 11:59 - Görüntülenme: 208
  Beğen | 17  kişi beğendi